żywność funkcjonalna aromaty spożywcze porady żywieniowe diety Aktualności
Nowość w FoodConcept - Mieszanki przypraw
więcej

Żywność funkcjonalna
więcej

Dodatki funkcjonalne
więcej

Technologie dla przemysłu spożywczego
więcej

Porady żywieniowe- diety
więcej

Aktualna strona: aktualności

Aromaty spożywcze

Aromaty spożywcze są substancjami smakowo-zapachowymi wykorzystywanymi do podnoszenia smaku i zapachu produktów spożywczych. Pośród aromatów spożywczych są aromaty stosowane do ,, produktów słodkich,, np. soki, cukierki, ciastka, kremy cukiernicze itp. oraz do ,,produktów słonych,, np. przetwory mięsne również pasteryzowane i sterylizowane, dania gotowe, preparaty smakowe do chipsów i chrupek.

Zakłady produkujące mieszanki przypraw i aromaty spożywcze wykorzystują już gotowe indywidualne aromaty do tworzenia swoich własnych kompozycji aromatycznych. Komponowanie mieszanek smakowych z udziałem aromatów wymaga bardzo dużej wiedzy i doświadczenia.

FC zajmuje się głównie aromatami ,, słonymi,,. Wśród tych aromatów można wyróżnić następujące grupy: aromaty przypraw naturalnych, aromaty maskujące obce posmaki, aromaty wzmacniające smak i zapach itp. Korzystamy z aromatów pochodzących od liderów rynkowych np. Z firmy Givoudan, IFF, Firmenich.